Geschiedenis

Geschiedenis

Loarns Plezeer de voorloper van Larenka is een zelfstandig onderdeel van de Koninklijke  muziekvereniging Apollo uit het Gelderse Laren dat bij diverse gelegenheden optreedt. De kapel is ontstaan uit “jong Apollo”, destijds het jeugdorkest van de fanfare. Het eerste optreden was in 1963 tijdens de bekende revue “Alles dreijt um Loarne”. Pas later is de naam Loarns Plezeer ontstaan. Zowel muzikaal als wat betreft de uitstraling heeft de kapel een hele ontwikkeling doorgemaakt.

Van boerenkiel tot Tsjechisch uniform

Te beginnen met de uniformen: van een donkerblauwe boerenkiel, naar een wat modernere met streepjes, daarna via een Tiroler kostuum met pofbroek, naar een Tsjechisch uniform met laarzen en nu alweer de  2.0 versie daarvan. Altijd maatwerk gemaakt door de partners van de muzikanten.

Muziekstijl en bezetting

De muziekstijl veranderde ook mee: van algemeen ‘Egerländer’ via Böhmisch naar het huidige Tsjechische repertoire. Natuurlijk wisselde ook de bezetting met de loop der jaren, niet alleen muzikanten maar ook het instrumentarium naar de situatie zoals die er nu is.

Scala aan optredens

De kapel heeft in de loop van de jaren een scala aan optredens verzorgd, teveel om allemaal te noemen. Opvallend was het optreden bij Albert Mol in 1968 met een televisie optreden.

Later kwamen ook de buitenlandse optredens in  Billerbeck (Berkelbron in Duitsland), Klüsserrath en Kröv aan de Moezel tijdens de wijnfeesten, Auxerre (Frankrijk) en Royal Turnbridge Wells in Engeland.

Dichter bij huis heeft de kapel opgetreden tijdens de ‘nacht van Loarne’, bij vele collega kapellen en koren, onder andere de optreden met het Markelo’s mannenkoor waren zeer bekend. Vanaf de start in 2002 treedt de kapel op tijdens het jaarlijkse kapellenfestival in Epe en uiteraard heeft de kapel vele concerten zelf georganiseerd waaronder een nieuwjaarsconcert op de tweede zondag in het nieuwjaar.

Van cassette tot CD

In 1990 heeft de kapel een muziekcassette met de titel “Loarns Plezeer nummer 1” opgenomen in de kerk te Laren (waarbij een aantal slagwerkers in de consistoriekamer zaten om de blazers niet te verstoren) en in 2002 een CD met de naam Musikantengeflüster.

In 2005 en 2008 heeft de kapel deelgenomen aan het blaaskapellen concours in Muntendam. Beide keren haalden ze in de bergklasse een eerste prijs, de laatste keer behaalden ze met 85,22 punten het hoogste aantal van de 9 deelnemende kapellen.

Samengevat waren het altijd succesvolle optredens met een hoog verbroederingsgehalte waar de leden met erg veel plezier op terugzien.