Bezetting

Bezetting

De bezetting van Larenka bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten. Wij stellen ons graag aan u voor:

Larenka Laren LogoZanggroep

Joke en Herman

Joke en Herman Klein Teselink

Wij zijn het zangduo van Larenka!

Ik, Joke, ben begonnen toen ik een jaar of twaalf was bij het tienerkoor van zangvereniging ‘Ons Genoegen’ en daarna ben ik overgegaan naar het gemengde koor. Ook heb ik met enkele revues meegedaan in Laren en Harfsen met altijd veel plezier. Een aantal jaren daarna ben ik gevraagd te komen zingen bij dansorkest ‘de Heibo’s’ uit Harfsen. En uiteindelijk ben ik nu bij ‘Loarns plezeer’ sinds 1991, wat nu overgaat in ‘Larenka’. Zingen is echt een van mijn passies en het werkt heel ontspannend. De Tsjechische muziek en zang spreekt me ook erg aan en ook de gemoedelijke sfeer binnen het orkest.

Mijn naam is Herman en ik ben in 1964 begonnen op de bugel in het jeugdorkest van SDG Harfsen. Mijn eerste optreden als zanger is al weer heel wat jaren geleden met blaaskapel ‘de Optimisten’ samen met mijn drie broers op het Harfsens feest. Samen met Joke ben ik de zanger van Larenka en dit doe ik sinds 1997 met veel plezier. De Tsjechische muziek vind ik erg leuk, wel moeilijk om de teksten te leren maar met veel oefenen lukt het wel. Wij zijn tevens de voorzitters van Larenka, en hebben veel zin in de optredens die nog gaan komen!

Larenka Laren LogoBariton / tenor sectie

Gerrit, Jan Teunis

Gerrit Nijenhuis

In 1977 heb ik voor het eerst meegespeeld bij de kapel Loarns Plezeer. Joop Lauckhart, collega muzikant bij muziekvereniging Concordia in Vorden viel ook in en samen reisden we naar Laren, als tegenprestatie voor het feit dat Gertie Braakman en Bennie Stegeman het tegenovergestelde deden bij onze kapel De Achtkastelendarpers. Ik was bij Concordia secretaris. Later voorzitter en na de fusie met onze zustervereniging in Vorden in 2012, voorzitter van de nieuwe vereniging: Harmonie Vorden. Daar speel ik nu nog steeds op de Bes Bas.

Eigenlijk is er nooit gevraagd of ik lid wilde worden van de kapel in Laren, de invalstatus werd ongemerkt en haast vanzelfsprekend omgezet een vast lidmaatschap. Later kwam daar ook het penningmeesterschap bij (tot 2018). Onze zoon (trompet/trombone) en dochter (Es klarinet) hebben ook nog een aantal jaren meegespeeld,  zodat we vaak samen afreisden naar Laren of een optreden elders.

Al met al hebben we heel veel meegemaakt. Door de loop der jaren diverse uniformen. De eerste mengtafel voor de geluidsversterking. De muziekstijl veranderde ook mee naar het huidige repertoire.

Dat geldt ook voor de bezetting, maar ik ben al die jaren mijn bariton partij trouw gebleven.  Een scala aan optredens, teveel om op te noemen, en buitenlandse reizen naar o.a. Frankrijk, de Moezel en Engeland. Mooie optredens met een hoog verbroederingsgehalte waar ik met erg veel  plezier op terugzie. Plezier is mede de sleutel van het succes van deze kapel  en hopelijk blijft dat, naast de muzikale inzet, ook zo in de toekomst. Ik hoop nog  lang in de bariton/tuba sectie mijn partij te kunnen meespelen.

Gert Laar (Gert is jarenlang enthousiast lid geweest, echter helaas in 2022 overleden)

Mijn naam is Gert Laar. Op de leeftijd van 8 jaar ben ik bij Muziekvereniging Advendo in Lochem begonnen met mijn eerste trompetlessen bij dhr. Olthof. Zoals dat gaat op die leeftijd, ben ik gestopt en heb er niets meer mee gedaan.

Totdat ik na mijn huwelijk met Riet Laar in de Graaf Lodewijklaan naast Gertie Braakman kwam te wonen. Gertie heeft mij overgehaald om weer te beginnen en bracht een bugel voor me mee. Zo ben ik begonnen bij Apollo in Laren.

Niet lang daarna vroegen ze me of ik mee wilde spelen in de kapel. Dus begonnen op bugel in kiel en klompen en na vele jaren met veel plezier overgestapt op bariton en Moravische muziek.

Naast muziek maken hou ik me ook bezig met reparatie van muziekinstrumenten. Reeds meer dan 40 jaar zet ik me met veel enthousiasme in voor deze kapel en speel ik iedere keer weer met veel plezier.

Jan Teunis Hartgers

Na een muzikale start op blokfluit ben ik op ca 13-jarige leeftijd gestart met een trompet bij de muziekschool in Zutphen. Toen ben ik ook vrij snel lid geworden van de muziekvereniging Apollo in Laren. Na 3 jaren ben ik overgestapt op schuiftrombone. Mijn muzikale start werd erg bepaald door mijn ouders, allebei muzikaal en zeker mijn vader was erg actief. Die betrokkenheid bleek bijvoorbeeld ook bij het wekelijks vervoer naar Zutphen. Op zaterdag reed er (nog) geen bus, dus pa of ma reed vanzelfsprekend mee.

In 1988 waren er wat wisselingen in de bezetting van Loarns Plezeer en was er een open plek voor een baritonspeler. Met mijn trompetervaring (met ventielen) heb ik dit opgepakt en kon ik gelukkig vrij snel een bijdrage leveren aan en genieten van diverse (buitenlandse) tripjes.

Vanaf dat moment heb ik met veel plezier bij de kapel gespeeld. Ik heb ook de Moravische blaasmuziek ontdekt en geniet nog steeds van het musiceren. Tijdens vele tripjes naar Tsjechië hebben we de muziek live kunnen beleven. Tevens heb ik daar een aantal instrumenten gekocht. Mijn tenorhoorn gebruik ik ook bij de 6-mans formatie Vinočanka.

Daarnaast ben ik al ruim 40 jaar muzikant bij Apollo en heb daar gedurende ca 25 jaren vele bestuursfuncties vervuld en in 2015 mijn voorzittershamer ingeleverd.

Larenka Laren LogoFlugelhoorn / trompet sectie

Gertie, Ivar, Debbie, Dirk Jan

Gertie Braakman

Ik ben Gertie Braakman en muzikaal leider en sinds de oprichting in 1963 verbonden met deze kapel.

Op mijn negende ben ik begonnen op de bugel bij de plaatselijke muziekvereniging Apollo. Eerst in het jeugdorkest en daarna in het orkest en bij de kapel. In 1988 ben ik besmet geraakt met de Moravische muziekstijl toen Vlčnovjanka in Laren speelde tijden het 25-jarig jubileum van de kapel. Mijn voorkeur voor deze muziek is het gevoel, het temperament en de speelstijl die deze muziek zo levendig maakt.

We reizen regelmatig naar Tsjechië en hebben daar ook vele contacten met muzikanten, huidige componisten en uitgevers van de bladmuziek.

Ik speel al meer dan 60 jaar bij Apollo en ook al meer dan 20 jaar bij Vinočanka. Ook heb ik vele kapellen geholpen wanneer zij bezettingsproblemen hadden. Ik ben regelmatig bezig met het verschrijven van muziekstukken in goede toonsoorten voor onze kapel.

We hebben bij Blaaskapel Larenka een enthousiaste groep muzikanten die het leuk vinden deze stijl muziek te spelen en te zingen.

Ivar Snuverink ook Lansink

Ik ben geboren op 11 december 1979 in Hengelo (O). Ik woon in Haaksbergen en mijn hoofdinstrumenten zijn flugelhorn en trompet. Daarnaast speel ik ook slagwerk, gitaar en basgitaar.

Op 9-jarige leeftijd ben ik lid geworden van de Haaksbergse harmonie. Via de harmonie aangevangen met trompetles. Eerst les gehad van Leo Bartelink, later van Jan Wessels en Geert Sprick. Via de harmonie eerst deel uitgemaakt van het leerlingen orkest, daarna doorgestroomd naar het grote orkest. Van de Haaksbergse harmonie ben ik nog steeds lid. Vroeger speelde ik (samen met mijn broer die drummer was) ook in de Haaksbergse bigband. Deze bigband was een onderdeel van de muziekschool. De band “the square mountains city concertband” (verwijzing naar Haaksbergen) stond onder leiding van  Bart Bijleveld. Na Bart hebben respectievelijk Jan Wessels, Rob Horsting en later Geert Sprick (allen geen onbekende namen in muziekland) het dirigentschap overgenomen. De bigband is helaas al een hele tijd ter ziele.

Mijn eerste aanraking met blaasmuziek was Egerländer muziek. Heb een tijdlang bij de Haaksberger muzikanten (onder leiding van Hugo Masselink) gespeeld. Sinds 2015 speel ik met veel plezier de flugelhorn en trompet bij “Larenka”. Het is een gemoedelijke en muzikale club met echte liefhebbers voor de muziek.

Wat me het meest aanspreekt bij Larenka is het Moravische aspect. D.w.z. het spelen in kleine bezetting (waardoor zo ongeveer alles wat je speelt solo is) en de Moravische speelstijl. Ben sowieso een groot liefhebber van de Moravische blaasmuziek. Dankzij leden van Larenka al een aantal keren mee geweest op festival trip naar Tsjechië. Dank hiervoor. Als je daar live de topkapellen ziet spelen (en de muzikanten spreekt)…,  echt geweldig mooi!

Naast het spelen van de flugelhorn en trompet speel ik ook slagwerk. Dit doe ik bij de harmonie. We hebben een eigen slagwerkgroep “De Pleerstökskes”. We treden met enige regelmaat op in binnen en buitenland. Ook val ik af en toe in bij bevriende verenigingen wanneer die verlegen zitten om een trompettist of slagwerker.

Debbie Hebbink

Mijn naam is Debbie Hebbink. Mijn opa, ooms, zus en nichten zaten allemaal bij de muziekvereniging Concordia in Vorden. Hier ben ik dan ook als vanzelf ingerold en ben op 8-jarige leeftijd begonnen bij de drumband. Mijn oom speelde trompet en door hem wilde ik dit ook leren. Op de leeftijd van 12 jaar ben ik met trompetlessen begonnen, dit ging bij een lid in de keuken. Een aantal jaren heb ik zowel bij de drumband als bij het korps gespeeld, dit kon omdat er 2 verschillende repetitie avonden waren.  Dit was uiteindelijk niet meer te combineren en heb besloten alleen door te gaan in het korps, met de trompet. Dit doe ik nu al vanaf mijn 15e jaar. Ik kwam naast Henk Pardijs te zitten en dit was vaak erg gezellig, soms zelfs te gezellig. Aangezien Henk en nog 2 andere leden van mijn muziekvereniging bij de kapel speelden, heb ik ook die stap gemaakt in 2011. Ik vind het mooie muziek om te spelen, omdat je in een kleine bezetting speelt en dus echt goed je nummers moet kennen.

Dirk Jan Bronsvoort

Mijn naam is Dirk-Jan Bronsvoort en ik speel trompet/flugelhorn vanaf mijn 16de jaar (1985) in Loarns Plezeer / Larenka.

Op die leeftijd kende ik dit muziekgenre helemaal niet en doordat ik nog niet zo lang bij Koninklijke Muziekvereniging Apollo in het ‘grote’ orkest zat kwam ik van 3de trompet partij ineens op signaaltrompet bij de kapel en wist ik soms niet welke noten daar boven in de notenbalk allemaal stonden. Mijn eerste kennismaking met een blaasinstrument was de cornet. Toen was ik 11 jaar en heb ik het bij Apollo leren bespelen. Via de muziekschool behaalde ik diverse diploma’s (A-B-C) en doordat ik in de blaaskapel zat, bleef ik veel en fanatiek oefenen en heb er veel opgestoken.

Tijdens een jubileum in 1988 kwam een Tsjechische kapel genaamd Vlčnovjanka in Laren en toen was ik definitief verkocht aan deze mooie blaasmuziek en met name de Böhmische en Moravische nummers vind ik heerlijk om te blazen.

Op het moment speel ik naast Larenka ook nog bij Apollo, ben ik daarnaast leider/muzikant van Vinočanka en help ik veel blaaskapellen/muziekverenigingen uit de brand door in te vallen. En dat gaat soms door het hele land, o.a. Drie Donken Blaaskapel uit Den Dungen (Brabant) doet regelmatig een beroep op mij.

Muziek maken is mijn lust en mijn leven en daar gaat veel tijd in zitten; ben ik een keer niet aan het muziek maken dan ga ik graag het bos in met mijn mountainbike.

Larenka Laren LogoBas en slagwerk

Bennie, Harry

Harry Hietbrink

Ik ben Harry Hietbrink en sinds de oprichting slagwerker bij deze kapel. Op mijn zevende ben ik begonnen met trommelen bij Apollo in 1954 en vanaf mijn 12e orkestslagwerker tot heden. Naast de diploma’s B, C en D heb ik die voor drumbandinstrukteur KNF behaald en ongeveer 15jaar lesgegeven aan drumbands. Ik ben een liefhebber van de Moravische muziek en speel ook bij Vinočanka sinds de oprichting. Samen met mijn zoon Erik verzorg ik de geluidstechniek met een installatie die we in eigen beheer hebben. Mijn muzikale voorkeur is verder de Schotse pipes en drums en bigband vooral Glenn Miller. We gaan ook regelmatig naar Tsjechië naar festivals voor de muziek en de folklore en hoop nog veel muziek te maken met onze kapel.

Bennie Stegeman

Als 9-jarige jongen ben ik begonnen bij “Apollo” met muziekles. Mijn wens was trombone te bespelen, maar de leraar (J.Snellink  Sr.) zei dat ik maar met bugel moest beginnen. De eerste jaren heb ik dus bugel gespeeld.

Toen ik 15 jaar was leek het me wel wat om meer muziek te maken. De kapel had een optreden in het verschiet bij Albert Mol. Ze wilden daar goed voorbereid naar toe en zodoende werden
ik en nog 2 meisjes bij de kapel gevraagd. Van het optreden bij Albert Mol werden tv opnames gemaakt en dat was voor ons wel spectaculair in die tijd (1967). De verdere optredens in die tijd betroffen vooral feesten, partijen en de Larense kermis. Vaste repetitieavonden waren er niet maar voor een optreden werden een aantal repetities belegd. Later, toen Gertie Braakman de leiding overnam, zijn we aan vaste repetitie avonden begonnen en zijn we ons meer gaan toeleggen op het repertoire wat we nu nog spelen. Inmiddels was ik bariton gaan spelen en hadden we veel buitenlandse optredens gehad i.s.m de Larense dansgroepen.
Na een aantal jaren heb ik de bariton verruild voor een Bes Bas en heb daarmee ook nog een periode bas gespeel bij het koperensemble van de muziekschool Lochem-Zutphen.

Muziek maken is en blijft een leuke bezigheid en geeft mij vooral voldoening als alle partijen bezet zijn en er goed gemusiceerd wordt.

Larenka Laren LogoKlarinet Sectie

Wim, Marja

Wim Hendrikse

Afkomstig uit een muzikale familie, zowel van vaders- als moederskant. Opa was oprichter van het bekende harmonieorkest Semper Crescendo Oldenzaal. Mijn vader speelde saxofoon bij Excelsior Hengelo. Hier ben ik als 12- jarige begonnen met muziek- en klarinetles. Achtereenvolgens heb ik gespeeld bij Excelsior Hengelo, de Haaksbergse Harmonie en Excelsior Eibergen. In Eibergen ben ik in contact gekomen met de Böhmische volksmuziek en heb jarenlang gespeeld bij de Egerländerkapellen: de Exceländer Muzikanten  en de Haaksberger Muzikanten. Tijdens een optreden door het Tsjechische blaasorkest Vinočanka werd ik “gegrepen” door de Tsjechische en Moravische muziekstijl. Sinds 3 jaar maak ik nu deel uit van Larenka (v/h Loarns Plezeer) en daarnaast musiceer ik bij de Twentelandkapel uit Buurse.

Marja Hartgers

Heel traditioneel ben ik op 9-jarige leeftijd mijn muzikale carrière begonnen op blokfluit.

Daarna ben ik lid geworden van de Lochemse harmonievereniging Advendo en kreeg ik klarinetles; eerst van een lid, daarna via de Muziekschool, waar ik mijn A en B-diploma heb gehaald. Na een overstap op basklarinet ben ik weer terug op besklarinet en ben al ruim 40 jaar lid van de harmonie.

Sinds 2011 speel ik ook bij Larenka, geïnspireerd door het enthousiasme van mijn echtgenoot en door de vele muzikale trips naar Tsjechië met onze muziekvrienden, waar we de kunsten beluisteren en de sfeer proeven.

De Moravische muziekstijl biedt mij heel veel uitdaging waar ik enorm veel plezier aan beleef.

Larenka Laren LogoBegeleiding

Erik, Henk, Alie

Erik Hukker

Mijn naam is Erik Hukker, ik ben geboren in Ruurlo. Mijn muzikale carrière begon op 9-jarige leeftijd op trombone bij KMV Sophia’s Lust uit Ruurlo. Mijn opleiding heb ik genoten bij muziekschool De Triangel uit Neede.

Ik ben in 1991 begonnen bij blaaskapel Loarns Plezeer, deze speelde tijdens de kerstmarkt in Billerbeck (D). Tussen 1996-2006 en 2010-2014 heb ik de pr en andere bijkomende zaken gedaan voor de kapel.

Alie Hukker

Ik ben in 1986 begonnen bij Loarns Plezeer samen met Dirk Jan. Ik ben toen benaderd door Gerrit Schutte omdat ze geen hoorns hadden voor de zogenaamde napik. Ik speel nu dan ook mellafoon (Tsjechische hoorn)

Mijn eerste optreden was tijdens de carnavalsoptocht in Holten. Toen was het zo koud dat we de aangeboden chocomel maar hebben laten staan en meteen aan de Jägermeister zijn begonnen.

De kleding voor de kapel hebben de dames allemaal zelf gemaakt, daar heb ik ook mijn steentje aan bijgedragen door het ontwerpen en het naaien van de uniformen.

Bij de kapel spelen is super gezellig en we hebben leuke muziek om te spelen.

Henk Pardijs

Mijn naam is Henk Pardijs. Mijn vader speelde bij de muziekvereniging Concordia in Vorden. Hierdoor werd ik eigenlijk min of meer verplicht om ook wat te gaan spelen. Op 7-jarige leeftijd ben ik begonnen met mijn muzikale opleiding, dit duurde 2 jaar en toen mocht ik op de blokfluit. Dus op 11-jarige leeftijd mocht ik met de trompet aanschuiven bij het grote orkest.

Dit heb ik ongeveer 20 jaar lang gespeeld en ondertussen speelde ik naast het harmonie orkest, ook bij ~De Acht Kastelendarpers`. Hierna heb ik de overstap gemaakt naar de trombone, omdat hier gebrek aan was. Voor les ging ik naar de muziekschool in Zutphen.

Gerrit Nijenhuis heeft ervoor gezorgd dat ik me ook bij de kapel heb aangesloten. Hier speel ik nu 13 jaar mee, omdat ik de meeste muziek die er gespeeld wordt, mooi vindt.